Originari dels Andes, la utilització d’aquest
vegetal s’estén al Mèxic dels asteques. La paraula que el designa prové de la llengua asteca És introduït a Espanya a
principi del s. XVI. La seva utilització com a planta ornamental respon a la
creença d’aleshores que era tòxica per al éssers humans. Apareix a la
iconografia de les natures mortes al costat de fruites i hortalisses en el s.
XVII. La utilització en l’alimentació domèstica s’estén a Itàlia en el s XVIII,
d’on pasa a França. Les preteses propietats afrodisíaques del tomàquet fan que
se li atribueixi el nom de “pomme d’amour” a França, “pomodoro” a Itàlia i “Apple
of Love” a Anglaterra. Els principals països productors de tomàquet en
l’actualitat són Xina, EUA, Turquia, Índia, Itàlia i Egipte.
La proliferació de l’ús del tomàquet es dóna
associada a l’extensió del consum del pa amb tomàquet. La popularització d’aquest producte, documentat des del 1884, permet el consum del pa ressecat que es
reblaneix fregant-lo amb tomàquet i oli. A Mallorca rep el nom
tradicional de pa amb oli, al qual s’afegeix tomàquet tallat o fregat,
amb o sense all, amb pa torrat o cru, amb pebres o sense, acompanyat eventualment
d’olives, pernil, tàperes, envinagrat, formatge, figues, etc. El trampó
és un plat mallorquí consistent en una mescla harmònica de tomàquet, pebre verd,
ceba, oli i sal. La ceba, que ha de ser blanca mallorquina,
es presenta tallada per llarg. Els tomàquets han d’anar pelats i sense llavors.
La coca de trampó és la típica coca mallorquina tradicional, a la qual
s’afegeix, abans de ficar-la al forn, tomàquet tallat, pebre i ceba per fer-la
més gustosa amb substitució d’altres ingredients més antics, com ara els
espinacs, els pebres vermells, etc..