sábado, 30 de enero de 2016

Pere Salas Garau (Palma, 19 d’agost de 1922 – 10 de febrer de 2007)

Empresari.

Estudià el batxillerat a l’Institut de Palma i al col·legi la Salle de Palma. Cursà enginyeria tècnica agropecuària a la Universitat de Barcelona i es llicencià en dret a la Universitat de Salamanca (1945).

Entre 1948 i 1954 va ser president de la Diputació Provincial de les Balears. Durant el seu mandat amplià l’Hospital Psiquiàtric de Palma i la Llar d’Infància. A partir de 1957 presidí la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació de Mallorca i Eivissa (1957-1967). Va ser membre del Consell Superior de Cambres de Comerç d’Espanya (1964-19676). Presidí el Club Atlètic Balears i la Federació Balear de Futbol. 

Va ser el president executiu de Naviliera Mallorquina des del 1954. Gestionà l’empresa amb solvència, plena dedicació i esperit de renovació i innovació constant. Tansformà la vella flota de pailebots de fusta en una flota moderna de vaixells de casc d’acer i, posteriorment, en un conjunt de vaixells roll-on roll-off de darrera generació, que contribuïren de manera decisiva a l’increment de la productivitat de les operacions portuàries als ports de les Balears i a la millora dels serveis de transports de les illes amb l’exterior.

Promogué les races àrabs, espanyoles i mallorquines de cavalls. Fou titular d’una ramaderia de braus. Afeccionat a navegar, pescar i caçar, reuní una interessant pinacoteca de pintors residents a Mallorca.

Fou vicecònsol de Finlàndia a Palma. Va ser accionista de Salinera Espanyola S.A., Servicio Estación S.A., Industrias Agrícolas de Mallorca i altres empreses de Mallorca i la Península. Amb la col·laboració de Bartomeu Company muntà una cadena d’empreses dedicades a la distribució de productes alimentaris i begudes (COMSA), publicitat (Publicitat Malla), sopars turístics i restauració (Barbacoa Ses Rotes d’Esporles, Barbacoa Sant Antoni de Portmany i Mónaco Drugstore). Va ser propietari de la finca de Ses Planes d’Esporles, on residí. Vidu de Maria dels Desemparats Safortesa, contragué matrimoni en segones núpcies amb Huguette Stein. De tracte proper, càlid i obert, morí a Palma als 84 anys. Lúcid, intel·ligent i amb grans aptitud per al lideratge, s’agradava de mostrar-se orgullós de la professió d’empresari, a la que es dedicà amb passió i convicció.

Va ser guardonat amb la Medalla al Mèrit Civil del Gobierno de Espanya i la Medalla d’or de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Navegació. Té una entrada a la Gran Enciclopèdia de Mallorca.




FONTS:

Tomeu CANYELLES I CANYELLES, Grano a grano, Lleonard Muntaner editor, Palma 2015 (Vegeu nota pàg. 95-96).

GEM, XV, 47-48.

DD.AA. Qui és qui a Mallorca, Promomallorca, Palma, 1999.