domingo, 22 de noviembre de 2015

Homenatge a Carles Blanes (juny de 1997)

El 27 de juny de 1997, quatre anys després de la jubilació, va tenir lloc a l’antiga sala de la Comissió Executiva de l’edifici Ramon Llull un homenatge a Carles Blanes consistent en el descobriment d’un retrat seu, obra de l’artista Maria Eugènia Vilanova. Al seu costat es va posar una placa commemorativa del fet amb els noms de tots els assistents. Jo vaig ser l’encarregat de llegir en nom dels companys unes paraules d’agraïment i d’homenatge. L’homenatjat, Carles Blanes, hi va ser present acompanyat de l’esposa, Rosa Jaume, i de la que havia estat la seva secretària durant vint-i-cinc anys, Rosa Mascaró. També assistí l’artista autora del retrat. Hi varen ser presents Pere Batle, Bartomeu Pisà, Fernando Marquès, Vicenç Serra, Antoni Ruiz Miñarro, Rafel Oliver Roca, Pau Dolç, Rafel Goberna, Josep Lluís Conrado, Jordi Villalonga i Miquel Alenyà. Després de l’acte es va servir un dinar a la Sala de Juntes de l’entitat. Actualment, el retrat es troba retirat i dipositat, juntament amb altres, a l’antiga caixa central de Son Fuster.

Visita de la Societat Arqueològica a l’Institut Ramon Llull (Palma)

Una trentena llarga de socis i amics de la Societat Arqueològica Lul·liana de Mallorca, encapçalats pel seu president Antoni Planas Rosselló, el 10 de novembre de 2015 visiten l’edifici de l’Institut Ramon Llull, on són rebuts per Gabriel Alomar Serra, professor d’Història, convocat per explicar els resultats de la investigació que porta endavant sobre la història de l’edifici inaugurat el 1916. El grup visita la terrassa superior de l’edifici, la segona terrassa superior, l’Observatori, els laboratoris de química (segona planta) i de ciències naturals (primera planta), l’Aula Magna (antiga aula 13), el despatx del director i la sala de professors. El prof. Alomar complementa l’exposició amb fotografies antigues i còpies de diversos documents. Isabel Moll Blanes, doctora en Història i membre del grup, afegí observacions que enriquiren l’exposició. Hi van ser presents antics alumnes del centre com Isabel Moll Blanes (Al), Jordi Vidal Reiners (Rll), Miquel Jaume Campaner (Rll), Albert Llodrà Rodríguez (Rll), jo mateix i altres.


Exposició de Ritch Miller a La Misericòrdia (Palma)

El 28 d’octubre de 2015 la Direcció Insular de Cultura del Consell de Mallorca va inaugurar a l’antiga capella de la Misericòrdia l’exposició Ritch Mille,r sempre, un homenatge al pintor que residí a Santa Maria amb motiu del 90 aniversari del seu naixement. Integrada per quinze teles i quinze papers (carbonets, tintes, sanguines, olis...), crida l’atenció per la magnífica selecció de les obres que mostra, l’excel·lent presentació que en fa, la correcció de la seva distribució i l’ús encertat de l’espai disponible. S’hi afegeixen un bon catàleg i un audiovisual ben grat sobre el pintor i la seva obra. La qualitat sorprenent i poc comuna de l’exposició fan d’aquesta un esdeveniment memorable en una ciutatr que ha deixat de valorar les bones exposicions de pintura.

Homenatge a Carles Blanes (19-XI-2015)

La Fundació Caixa de les Balears, la Junta de Patrons de la Caixa de les Balears, la Universitat de les Illes Balears i la Direcció Territorial de BMN-Sa Nostra organitzaren un merescut homenatge a l’antic director general de Sa Nostra. L’acte tingué lloc a l’auditori de la Fundació a Palma, el dijous 19 de novembre de 2015. Es projectà un reportatge audiovisual que recollí els records de diverses persones que havien tractat o conegut el personatge com Miquel Oliver, Lluís Blanes Nouvilas, Tomàs Bonilla Blanes, Antoni Mas Sorà, Isabel Moll Blanes, Pere J. Batle, Pau Dolç Bover, Miquel Pasqual, Josep Safortesa Calvet, Lluís Pinya Saiz, Josep Lluís Gradaille, Maria Barceló Crespí, Jordi Gaià Estelrich, Àngel Lloreda i jo. Feren ús de la paraula en el curs de l’acte Antoni Serra Calders, Antoni Aguiló Lluna, Tomàs Blanes Jaume, Llorenç Huguet Rotger i Jaume Canudes. L’equip encarregat de la realització de l’audiovisual, titulat Carles Blanes: història i destí, va estar format per Andreu Ramis, Antoni Perelló, Miquel Oliver i Gaspar Caballero. El muntatge i la locució era de Gaspar Caballero. Tancaren l’acte la coral de Joventuts Musicals i un grup coral de la UIB. Finalment es va servir una copa de cava al vestíbul del Centre de Cultura.

 L’assistència a l’acte va ser molt nombrosa. El Govern va estar representat per la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera Crespí. Per part de la família hi assistiren Rosa Jaume, Immaculada, Tomàs, Joan i Carles Blanes Jaume, Francesc Xavier Blanes Nouviles, Tomàs, Francesc (Xelo), Marga i Lavínia Blanes Valdès, Fernando Blanes Font, Isabel Moll Blanes, Jaume Solivellas Blanes i altres. Per part de la Junta de Patrons hi assistiren Jaume Canudes (pare), Fernando Alsamora Carbonell, Marià Sbert i Miquel Oliver. Hi assistí l’antic president de Sa Nostra l’eivissenc Antoni L. Marí Ramon. També hi eren Carme, Fernando i Antoni Marquès Conrado, fills de Fernando Marquès Tous. Entre els antics empleats de Sa Nostra hi assistiren Rosa Mascaró, Aina Pericàs, Bartomeu Mestre Sureda, Jordi Villalonga Muntadas, Vicenç Serra Bisbal, Miquel Rosselló Nicolau, Llorenç Julià Ribot, Bernardí Seguí Gelabert, Julià Mir, Antoni Fleixas Anton, Pere Batle, Joan Sard, Miquel Llabrés, Ramon Calafat, Paquita Tous, Guillem Genovard, Amador Estarellas Palomeque, etc. Entre els empleats actuals de BMN-Sa Nostra hi assistiren Jordi Mulet Descatlar, Joan Alenyà Blanes, Margalida Barceló Artigas, Sandra Mut, Malena Genovard Tous, Gabriel Genovard Tous, Sebastià Serra Gutiérrez, Borja Caballero Solivellas, Tolo Manera, Bartomeu Inglada, Gabriel Moncadas, Xaro Ruiz Abraham, Magdalena Company, Paula Pujol, etc. Per part de la Fundació Caixa de les Balears hi assistí Llúcia Martín Sans. També hi assistiren Joan Beltran Romeu, Maria Barceló Crespí, Vicenç Rotger Rabassa, Climent Picornell, Maria Antònia Garcia Sastre i molts altres. A l’ambient es respirava una barreja de satisfacció per l’acte del dia i d’astorament col·lectiu per l’absència prèvia d'un sobradament merescut reconeixement oficial.