domingo, 16 de marzo de 2014

Directors generals d’Endesa a les Balears

Jaume Reguart Pelegrí (1998-2007)
Andreu Rotger Amengual (2007-2011)
Joan Jaume Sans (2011-2014)
Ernest Bonnín Ángel (2014-act.)


Els vàndals a les Balears

Les Balears fan part de l’Imperi Romà d’Occident fins al 455, poc després de la mort de l’emperador Valentinià III el 16 de març de 455.

El 426 els vàndals inicien a les Balears una etapa d’incursions freqüents fins que el 455 les posen sota el seu domini. Els vàndals són un poble germànic que va establir el seu regne al nord d’Àfrica. També annexionaren al seu regne les illes de Còrsega, Sardenya i Sicilia.

El domini de les Balears per part dels vàndals es manté fins a la conquesta bizantina de les illes el 534, en temps de l’emperador Justinià I. La conquesta va ser dirigida pel general Apol·linar, lloctinent de Belisari.



Bibliografía

Pere XAMENA FIOL, Història de Mallorca, Editorial Moll, 1991.

L'antic monestir de l’illa de Cabrera

El 398 hi havia a l’illa de Cabrera, de l’arxipèlag de Cabrera, un monestir documentat a una lletra tramesa per sant Agustí al superior de la comunitat. El 603 el papa Gregori Magne envia al monestir el defensor Joan per imposar disciplina als monjos.

El dissabte dia 15 de març de 2014 es va inaugurar al Castell de Bellver (Palma, Mallorca) una exposició de materials provinents del monestir de Cabrera. Es titula “El monestir de Cabrera s. V-VII”. S’hi mostren unes 150 peces arqueològiques recollides a l’arxipèlag tot al llarg dels darrers 15 anys de treballs d’investigació d’arqueòlegs coordinats per l’Ajuntament de Palma (Mallorca). Gràcies a aquests treballs s’han identificat una necròpolis bizantina, un taller de fabricació de púrpura, un taller de saladures i una cantera de guix amb restes de les èpoques vàndala i bizantina.

El monestir és conegut com el monestir del pla de ses figueres de Cabrera. Cal no confondre aquest antic monestir amb el de la Mare de Déu de Cabera ubicat a Vic (Catalunya).

  CABRERA . ARQUEOLOGIA. LAS EXCAVACIONES EN  CABRERA  CONCLUYEN MAS CERCA DEL MONASTERIO  BIZANTINO .
Restes del monestir bizantí del Pla de ses Figueres de Cabrera.
Fot. Última Hora


Bibliografía

GEM, 2, 328-329.

EUROPA PRESS. “Inauguran la exposición ‘El Monestir de Cabrera s. V-VII’, Última Hora, 16-III-2014.

Mateu RIERA RULLAN. “El yacimiento arqueológico del pla de ses figueres (Isla de Cabera)”, ‘Itinerarios Històricos en las Islas Baleares’, Diario de Mallorca.es.