lunes, 15 de julio de 2013

Joan Coli Triay (Palma, 12 d’abril de 1910 - La Bonanova, Palma, 20 de juliol de 1992)

Prevere i mestre d’escola. Acabats els estudis a l’Escola Normal de Palma, imparteix classes a Porreres i, després, a la Fundació Natzaret (El Terreno, Palma) (1931-1943). El 16 de setembre de 1943, amb 33 anys, ingressa al Seminari diocesà de Sant Pere. Mentre cursa els estudis eclesiàstics, hi exerceix funcions de mestre dels alumnes del Seminari menor. El 26 de juny de 1949, als 39 anys, és ordenat de prevere pel bisbe Joan Hervàs Benet i, tot seguit, és nomenat vicari in capite de la parròquia del Port d’Andratx.

Al Port d’Andratx desplega (1949-1960) una intensa activitat pastoral, sobretot entre els joves, els malalts i els ancians. Crea un Centre Social per a joves amb activitats culturals, esportives i lúdiques. Munta una biblioteca amb un servei de préstecs. Enalteix la solemnitat de la festa del Carme, patrona del Port. Promou l’adquisició d’un nou convent per a les germanes Agustines de l’Empar, fomenta els homenatges a la vellesa amb col·laboració amb la Caixa d’Estalvis Sa Nostra, organitza amb el jovent excursions a peu i amb barca i berenars a Cala d’Egos (Cala de gos) gràcies a l’ajut de Bartomeu Planas Rosselló que posa a la seva disposició l’embarcació “El Valent” i s’ofereix ell mateix com a pilot, organitza amb entusiasme la recepció i l’estada al Port de la imatge peregrina de la Mare de Déu de Lourdes i, uns anys després, de la Mare de Déu de Lluc.

Nomenat rector de Calvià, hi fa l’entrada oficial el 21 de gener de 1961. Hi promou la creació d’un centre social, impulsa la publicació del full parroquial Pax Vobis, dota d’activitats culturals, esportives i recreatives el centre social, treu al carrer les festes cívico-religioses amb el propòsit de potenciar-les i exaltar, alhora, el fet religiós com s’esdevé amb la cavalcada dels Reis, la cavalcada de Sant Antoni, la torrada col·lectiva de la nit de Sant Sebastià, la imposició de roquets als nous escolanets el dia de Sant Joan Bosco, la romeria a Portals del diumenge de l’Àngel, etc. Crea una secció de l’Adoració Nocturna i diverses branques de l’Acció Catòlica. Amb motiu de la festa de Sant Joan Baptista, patró de la vila, organitza exposicions de pintura, plantes, ocells, etc. Comana la restauració de l'orgue a l'especialista Grenzing, que anys més tard fa la restauració de l'orgue monumental de Sant Francesc (Palma). Després de 19 anys fecunds de feina pastoral, s’acomiada de Calvià el 19 d’octubre de 1980 amb motiu de la seva jubilació.

La darrera etapa de la vida gira a l’entorn del Santuari de la Bonanova, del que és nomenat capellà resident. Malgrat l’edat, promou la devoció a la Mare de Déu de la Bonanova i rehabilita de dalt a baix l’edifici del santuari. Munta una escolania estable i promou la publicació del llibre “El Santuari de Nostra Senyora de la Bonanova”, que escriu Mn. Jaume Capó Villalonga. En l’acció pastoral disposa de la col·laboració de Mn. Francesc Caimari i de Mn. Antoni Fullana. Mor al Santuari de la Bonanova (Palma) el 20 de juliol de 1992, als 82 anys d’edat i 43 de ministeri.

L’Ajuntament de Calvià li dedica un homenatge públic, presidit per la batllessa Margarita Nájera Aranzábal, el dia 15 d’agost de 1996. Amb motiu d’aquest fet, es publica el llibret “Mn. Joan Coli, rector de Calvià. Vida i obra”, escrit per Mateu Ramon Lidon. L’acte va congregar a la seu de l’Ajuntament un gran nombre de persones de Calvià, del Port d’Andratx i de Palma. Poc després es dedica a la seva memòria un carrer del Municipi.

Vaig tenir l’oportunitat de conèixer-lo i tractar-lo personalment. Durant les vacances d’estiu al Port d’Andratx (1949-1954) li serveixo la missa diària de les 8 del matí, col·laboro amb ell en l’organització de diverses anades amb barca amb els al·lots de la parròquia a nedar i berenar a Cala d’Egos i li don suport en l’organització en diversos serveis de dur el combregar o el viàtic als malalts. Més endavant, el vaig visitar unes quantes vegades a casa seva, com el 19 de març de 1959 amb motiu de la festa de Sant Josep. No vaig faltar a l’acte d’homenatge que li dedica de manera senzilla i sentida, molt al seu gust, l’Ajuntament de Calvià l’agost de 1996.



Bibliografía

Mateu RAMON LIDON, “Mn. Joan Coli, rector de Calvià. Vida i obra”, Ajuntament de Calvià, Palma, 1996.

Baltasar MOREY CARBONELL, “Necrològica del Rvd. Sr. Joan Coli i Triay”, “Butlletí Oficial del Bisbat de Mallorca”, pàg. 308-309, Palma, 1992.

Manel SUÀREZ SALVÀ, “Presentació”, Ramon Lidon (1996), pàg. 7 i 8.