domingo, 31 de enero de 2010

Antoni Martorell (2009)

La figura del “Maestro” Martorell es revela de manera sorprenent i autoritzada, no tan sol en el camp de la composició musical, on s’ha consagrat dins l’èlit dels compositors més representatius del segle XX, sinó també en l’àmbit de l’aprofundiment musicològic i teòric.

N’és una prova aquesta “Lectio Magristralis” intitulada “Estètica i pedagogia de l’orgue de tubs”, escrita en ocasió de la recuperació de l’orgue Bosch-Grenzing de la Basílica del Reial Convent de Sant Francesc de Palma.

En aquest escrit, Antoni Martorell conjuga perfectament l’anàlisi històrica i estètica del que ha estat l’orgue i la seva literatura dins la història de la música, i ens aporta un judici profund i autoritzat sobre la utilitat i la vàlua d’aquest instrument, en una visió que abraça no només arguments exquisidament musicals, sinó també ètics.

En aquestes línies vessa l’esperit que sempre ha distingit la vida i la missió d’aquest il•lustre artista franciscà, que en l’art dels sons no només hi ha vist una funció merament hedonística, sinó – i sobretot -, una via privilegiada per arribar a conèixer la bellesa de Déu, pel camí de l’elevació espiritual de l’home i de la societat.

En el primer aniversari de la inauguració - benedicció de l’orgue de la Basílica de Sant Francesc de Palma, constitueix un testimoni emocionant i valuosíssim el discurs que el pare Martorell va pronunciar en aquella ocasió, en una de les seves darreres intervencions públiques. Són les paraules d’un home ple de joia que, conscient de trobar-se en la recta final de la seva vida, no es cansà mai de donar gràcies a Déu públicament per l’acompliment de la missió que se li havia confiat: la recuperació de l’orgue monumental de Sant Francesc, de la qual en fou l’artífex i en féu un magnífic seguiment. Un “joiell d’art i pregària”, que després d’una llarga i difícil carrera, fidelment entregà a l’Església, a la Diòcesi i al poble mallorquí.



Paraules introductòries del fascicle distribuït el 20-IV-2009, en ocasió de la presentació del VII Festival Internacional d’Orgue “Antoni Martorell”, amb els textos d’un parlament (“El recuperat-innovat orgue Jordi Bosch–Gerhard Grenzing de St. Francesc de Palma de Mallorca”) i d’una lliçó magistral (“Estètica i pedagogia de l’orgue de tubs”), del P. Martorell.

No hay comentarios:

Publicar un comentario